Kasteel

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bert de Groot is eigenaar van Château de Courrière in Bury. Dit 18 kamers tellende kasteeltje is gebouwd rond 1836 door graaf Ferdinand Visart de Bocarmé. Het neoclassicistische gebouw is hoogstwaarschijnlijk een ontwerp van de Doornikse architect Bruno Renard. Het kasteel ligt in een gedeeltelijk ommuurd park van 3 hectaren met een fraaie oranjerie. Het park wordt ecologisch beheerd.

Sinds 2017 bekommert de Fundatie De Groot Roodhorst zich om het kasteel. Deze stichting heeft tot doel om het kasteel en park ook in de toekomst in stand te houden. Op de site van de Fundatie vindt u meer informatie over de recente activiteiten en ontwikkelingen van het kasteel.

Varia

Aan de familie Visart de Bocarmé is in Bury een bijzondere geschiedenis verbonden. De familie bezat nog een kasteel in Bury. Hier vermoorde Hyppolyte Visart de Bocarmé in 1850 zijn zwager Gustave Fougnies. Deze gifmoord baarde indertijd veel opzien.

Het park, de orangerie en kasteel zijn op voorwaarden toegankelijk voor bezoekers. Diverse belangstellenden hebben hiervan gebruik gemaakt. Koen Hauser, Fotograaf des Vaderlands 2014, koos de salon van Château de Courrière als locatie voor zijn prachtige werk voor Stassen Cider. In 2012 bezocht de fameuze Franse actrice Catherine Deneuve Château de Courrière. Onder de button Film ziet u enkele impressies gemaakt door bezoekers.

Op 16 januari 2012 logeerde Maureen Simpson uit Londen op het kasteel. Samen met Bert de Groot overhandigde zij die dag een bijzonder houtsnijwerk aan het museum In Flanders Fields in Ieper. Het houtsnijwerk, waarschijnlijk deel van het altaar, was afkomstig uit de kathedraal van Ieper die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd verwoest. Captain King heeft dit bewerkte stuk hout als souvenir meegenomen naar Engeland aan het einde van de oorlog. Maureen Simpson vond het houtsnijwerk bijna 100 jaar later in de boedel van een erfenis.